Prova alerta de Protecció Civil al mòbil

Divendres, 21 d'abril de 2023 a les 00:00

S’ha previst una prova d'alerta de protecció civil al mòbil per al proper dijous dia 27 d’abril, a partir de les 11 h, en el marc de la prova per a tot el territori de Girona i Catalunya Central. 

El passat mes de febrer es va posar en funcionament el sistema d’Alertes de Protecció Civil en el marc del compliment de la Directiva 2018/1972 del Parlament Europeu i del Consell, que imposa l'obligació a tots els països membres de disposar de sistemes d'alerta per situacions d’emergència greu basats en l’enviament de missatges als telèfons mòbils de la població afectada.

És una eina pensada per traslladar a la població les instruccions que ha de seguir de forma immediata per protegir-se i evitar danys quan es trobi a la zona afectada per una emergència, catàstrofe o accident greu. Malgrat que s’espera que s’utilitzi en comptades ocasions, aquest sistema tindrà un important impacte social, ja que esdevindrà un missatge de difusió massiva a la població. 

Per això, Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha engegat una àmplia campanya de difusió a través de mitjans de comunicació, de material web i xarxes socials i de proves d’enviament.

EU-Alert és un protocol de difusió i recepció d'alertes que funciona mitjançant la tecnologia de difusió per cel·les (cell broadcast), que permet que les antenes de telefonia mòbil situades en una zona definida (la de l’emergència) enviïn el missatge als telèfons mòbils que reben la seva cobertura. Aquest sistema:

  • Permet enviar alertes massives geolocalitzades als dispositius mòbils a totes les persones en zona d'emergència. 
  • És un sistema accessible per a tothom, independentment del proveïdor de serveis o del telèfon mòbil.
  • No suposa cap cost per a l'usuari, ja sigui resident local, visitant o estranger.

Durant el darrer trimestre del 2022 s’han fet proves a les diferents comunitats autònomes. En el cas de Catalunya, aquesta prova es va fer en el marc del simulacre de confinament per risc químic que va tenir lloc a la zona de Tarragona el dia 2 de novembre.

El sistema està operatiu des de l’1 de febrer de 2023 i s'estan fent proves a tot el territori;

  1. Alt Pirineu i Aran i Lleida: 28 de febrer
  2. Terres de l’Ebre, Tarragona i Penedès: 12 d’abril
  3. Girona i Catalunya Central: 27 d’abril
  4. Barcelona: 31 de maig

 

Torna amunt

 

 

Darrera actualització: 21.04.2023 | 09:45