Prevenció de la introducció de la pesta porcina Africana al nostre territori

Divendres, 3 de març de 2023 a les 00:00

Arran de la situació de la Pesta Porcina Africana (PPA) a la Unió Europea i especialment la declaració d’aquesta a Alemanya i Itàlia, en el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s’estan sumant esforços per a la prevenció de la introducció de la PPA al nostre territori.

La PPA és una malaltia altament contagiosa de declaració obligatòria que afecta a porc domèstic i porc senglar i presenta uns nivells de mortalitat propers al 100%. Es transmet per contacte directe amb altres porcs i senglars infectats, consum de productes derivats i carn d’animals infectats, contacte amb objectes contaminats i a través del transport d'animals contagiats o de mitjans de transport contaminats.

Tot i no tenir cap implicació en la salut humana, la introducció de la malaltia al nostre país tindria greus conseqüències per la salut i el benestar dels animals així com una gran repercussió econòmica pel sector porcí.

El virus pot sobreviure durant mesos en productes a base de carn de porc, que si bé són innocus a l´hora de ser consumits per les persones, poden transmetre la malaltia en cas que siguin ingerits per porcs o senglars. És per aquest motiu, que resulta imprescindible evitar que els senglars es puguin alimentar de restes de menjar.

Com bé deveu tenir coneixement, la proliferació de senglars cada cop més estesa al territori fa que aquests animals sovint accedeixin als nuclis urbans de les poblacions, sobretot buscant restes de menjar per tal d´alimentar-se.

El fet que els senglars mengin restes d’escombraries de contenidors i papereres no només és un problema de convivència amb les persones i del manteniment de l’estat de neteja dels nostres pobles i ciutats, sinó que pot representar la transmissió de la malaltia de la PPA amb les conseqüències devastadores que això implicaria. Paral·lelament la ingesta de restes d'antibiòtics llençats inadequadament a les deixalles urbanes, genera un desenvolupament de les resistències antimicrobianes en senglars, fet que perjudica directament a la salut humana.

 

Per aquest motiu us demanem que, en la mesura del possible, gestioneu i dissenyeu l’emmagatzematge i recollida de residus d’aliments per tal d’evitar el consum de restes d’aquests per part de senglars. D’aquesta manera s’evitarà la transmissió de la PPA, problemes a nivell de salut pública i molèsties i despesa econòmica associada a la presència de senglars en nuclis habitats.

 

 

Darrera actualització: 03.03.2023 | 12:26